Hur ska jag hitta tid att skriva?

Känner du att skrivtiden inte räcker till? Caroline Engvall på Författarakademin ger dig tips och råd.

18.02.2021 · Linda Reumann Skriva

När du tänker på hur det är att skriva ser du kanske ett fläckfritt skrivbord framför dig, med pennor i en prydlig rad, och stillsam musik i bakgrunden. Eller ett svalt bibliotek där det enda som hörs är svagt pappersprassel och enstaka viskningar. Ingen plats behöver vara den andra lik. Alla författare, såväl nya som erfarna, trivs på olika platser och det finns nog lika många varianter som det finns skrivande personer. Men det vi definitivt har gemensamt är behovet av tid, oavsett vilken genre du skriver – och ibland verkar det så förtvivlat svårt att få till just tid för sitt skrivande. Det får vi på Författarakademin ofta frågor om.


Författarakademin är en helt digital författarskola med personlig handledning av och med bästsäljande författarna Anna Karolina och Caroline Engvall.
Författarakademin hjälper dig med grunderna i ditt romanbygge och ger dig den professionella vägledning du behöver.
Läs mer på
www.forfattarakademin.se


Hur ser din skrivtid ut?

Min egen drömsituation för skrivande är en hel dag med oavbrutna tankar – samt ett träningspass. Det inträffar dock väldigt sällan. Ofta behöver barnen sin uppmärksamhet och det gäller därför att göra något av de stunder man får, eller skapar. När det gäller stunder man ”får” så handlar det helt enkelt om att ta varje tillfälle att skriva, hur lång eller kort den stunden än är. Jag skriver precis överallt. Även om jag bara har fem minuter på en tågstation lyfter jag på laptoplocket, och jag har också gått över till att skriva i anteckningar i telefonen, när datorn inte finns tillhands. Du kanske kan ta en halvtimme av lunchrasten? Även när schemat känns fullspäckat dyker små luckor upp och de är värdefulla för att hålla skrivandet levande.

Sätta deadlines och mål

För att öva upp förmågan att ”kickstarta” kreativiteten, och på så sätt utnyttja även korta stunder till att komma vidare i skrivandet, kan du prova att sätta korta deadlines för dig själv, där du bara fokuserar på att lösa en utmaning. Min senaste idé, om att starta skrivarkurser, kom till på det sättet. Till exempel: ”Jag måste ha kommit på ett namn på den här nya karaktären innan jag kliver ur duschen”– eller som i detta fall – jag måste komma på en riktigt bra idé innan jag är framme vid mitt mål.

För mig har det dessutom varit en stor hjälp att se skrivandet som ett maratonlopp – för att det kräver mental uthållighet – men också för att det kräver förberedelser med hälsosam mat, sömn och träning. På så sätt kan jag använda den tid jag får mer effektivt. Mitt skrivande får alltid komma före andra sysslor.
Jag fick massor av råd när jag fick mitt första barn, men ett tog jag till mig: ”Du får aldrig göra hushållsarbete när barnet sover – då måste du göra något för dig själv”. Det lydde jag och det räddade mig nog i många trötta småbarnsstunder. Samma tankesätt har jag anammat när det gäller skrivandet: allt hushållsarbete får stå tillbaka om jag behöver eller vill skriva. Det resulterar ibland i disktravar eller tvätt som får vänta – men å andra sidan blir det många böcker skrivna.

Tips för mer tid till skrivandet:

Låt disken stå och låt tvätten vänta, prioritera inte hushållsarbete framför skrivlusten. Om ni är flera i familjen, dela på sysslorna och boka in din skrivtid i en gemensam kalender.

Vänj dig vid att skriva på udda platser och tider, restid kan vara outnyttjad skrivtid och en timme här eller där på morgonen eller kvällen, kan bli ditt bästa verktyg för att komma framåt.

Glöm inte kroppen; se till att få den sömn, mat och träning du behöver för att vara tillfreds fysiskt. Var inte för självkritisk, tänk på skrivandet som en muskel att träna upp, dagsformen varierar och du kommer inte bli lika nöjd varje gång. Fortsätt bara skriva!

Planera in tid för att skriva

Med det sagt, planerar jag också min tid strikt och synkar kalendern med resten av familjen, vilket för oss till skrivtiden som du inte får utan snarare skapar. Och det här kanske är det viktigaste jag kan säga till dig som skriver men inte får ihop tiden; boka in tid för att skriva precis som du bokar in tid för andra aktiviteter, egentid eller träning. Även om du inte kan avsätta tid för långa skrivpass så gör även korta, regelbundna skrivpass skillnad, särskilt om du övar upp förmågan att kickstarta din kreativitet. Kom ihåg att inspirationen oftast inte kommer av sig själv, utan med och av skrivande. Strunta i om det du skriver blir bra eller är publicerbart – utnyttja flowet eller tvinga dig att producera bokstav för bokstav. Förr eller senare blir det en hel bok – hur otroligt det än må verka när mängden ord ligger framför en.

Gästartikel skriven av Caroline Engvall
Grundare Författarakademin tillsammans med Anna Karolina


Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält