Litterära evenemang 2020

Med en väl planerad marknadsföring ökar du uppmärksamheten kring din bok och når ut till en större läsarskara. Ett effektivt sätt är att delta i…

Genom att delta i olika litterära evenemang, event, workshops och författarmöten kan du enkelt träffa och skapa nätverk med lektörer, skrivarcoacher, andra författare och dina läsare. Dessa kontakter kan även hjälpa dig med feedback på dina texter och ge dig tips och råd om bokutgivning, marknadsföring och skrivarprocesser. Ju mer aktiv du är, desto mer uppmärksamhet skapar du kring ditt verk.

När det gäller egenutgivning så är din egen marknadsföring en stor del av ditt arbete om du vill sälja din bok. Därför är det så viktigt att ha en välplanerad kalender och lägga upp en strategi om hur du ska marknadsföra din bok. Varför inte undersöka vad som händer på de bibliotek runt omkring där du bor? Bibliotek organiserar ofta författarbesök och regelbundna läsecirklar, där du som författare kan presentera ditt verk. Även en del bokhandlar organiserar författarträffar med signering. Detta är ypperliga tillfällen för dig att nå ut till dina läsare.

För att hjälpa dig på vägen så har vi även i år gjort en eventkalender över vad som händer i Sverige 2020.


Januari

31 januari: Författardagen (Stockholm)
Fredagen den 31 januari 2020 arrangerar Författarcentrum Öst den 36:e upplagan av Författardagen på Bio Victor i Filmhuset på Gärdet i Stockholm. Den här gången får publiken möta 16 spännande författare.


Februari

7–9 februari: Smålands Litteraturfestival (Jönköping, Värnamo och Tranås)
Smålands Litteraturfestival, Smålit, startades 2016 av Hall Media, Jönköpings kommun och Region Jönköpings län. Syftet var att skapa en litterär mötesplats i länet, samt att öka intresset för litteratur och läsning. Sedan dess har festivalen arrangerats årligen i februari månad. SmåLit är nu den största litteraturfestivalen i regionen. År 2020 arrangeras festivalen i Värnamo (7 februari), Jönköping (8 februari) och Tranås (9 februari).

18 februari: Bokbranschdag (Stockholm)
Årets bokbranschseminarium äger rum på Nalen i Stockholm kl 13.30–16.30. Dagens seminarium leds av Josefine Sundström och avslutas med mingel, vin och tilltugg.

28 februari1 mars: Winter Word Festival (Strömstad)
Festivalen med ordet och lusten att läsa och skriva i centrum återvänder till Strömstad 28 februari – 1 mars. Temat i år är ”Rötter”. Festivalen bjuder på spännande författarsamtal, bokmässa, livemusik, konstutställning och föreläsningar.

29 februari: Blekinge Bokmässa (Blekinge)
Blekinge bokmässa 2020 äger rum på Lokstallarna i Karlshamn. Författare, utgivare och litterära föreningar med koppling till Blekinge är varmt välkomna att delta på Blekinge bokmässa 2020.

29 februari-1 mars: SciFiWorld (Göteborg)
SciFiWorld på Svenska Mässan i Göteborg lockar återigen skådespelare, författare och utställare från hela världen med allt inom film, spel & sci-fi.


Mars

2–8 mars: Berättarkraft (Blekinge)
Litteratur- och berättarfestival i Blekinge sedan 2013. Tema: Mellan raderna.

3 mars: Läromediamässa (Kristianstad)
Under våren 2020 kommer Läromedia att genomföra Inspirationsdagar på olika orter i Sverige med start i Kristianstad. En inspirerande eftermiddag kl 13.00–17.30 för dig som vill få full koll på läromedelsutbudet, lyssna på en tankeväckande föreläsning och inspireras till ett bättre jobb.

1214 mars: Littfest (Umeå)
Littfest är den största litteraturfestivalen i norra Norden med 20 000 seminariebesök, 70 programpunkter och över 150 inbjudna medverkande under tre intensiva festivaldagar. Genom seminarier, föreläsningar, utställningar och föreställningar erbjuder Littfest nya former av utbyten mellan författare, förläggare, kritiker och läsare. Vi finns på plats i år!

17–19 mars: Tidningen Vi:s Litteraturbåt (Stockholm)
2020 års upplaga av Vi:s Litteraturbåt är den 22:a i raden. Som traditionen kräver, bjuds det på god litteratur, god mat och goda vänner. Tidningen Vi anordnar ett magiskt litteraturdygn. Båtresan går till Åbo tur och retur och det blir tre avgångar efter varandra.

18–21 mars: Världspoesidagen (Malmö/Lund)
Världspoesidagen den 21 mars firas i Malmö och Lund i ett brett samarbete och med internationella gäster från hela världen, uppläsningar och litterär salong och översättarsamtal.

20–21 mars: Poesimässan (Göteborg)
Landets alla förlag som ger ut poesi har bjudits in för att ställa ut sin verksamhet och möta sin publik. Förutom utställningarna blir det ett spännande scenprogram med uppläsningar, samtal, författarpresentationer och workshops med poesin som gemensam nämnare.

21 mars: Göteborgs romanfestival (Göteborg)
Det är en återkommande festival som hålls på Göteborgs litteraturhus och på Musikens hus. Temat för årets romanfestival är familjen.

28–29 mars: Uppsala Comix (Uppsala)
Seriefestival i Uppsala sedan 2012. Möt serieskapare, förlag och internationella gäster. Workshops och försäljning.

28–29 mars: SciFiWorld (Malmö)
SciFiWorld på Stadionmässan i Malmö lockar återigen skådespelare, författare och utställare från hela världen med allt inom film, spel & sci-fi.


April

4–5 april: Gotlands Bokmässa (Visby)
Mässan hålls i Almedalsbiblioteket kl. 11-16 båda dagar.

19–24 april: Litteralund (Lund)
Litteralund är Sveriges största bokfestival för barn- och ungdomslitteratur och en del av kulturverksamhet i Lunds kommun. Författare och illustratörer berättar mer om sina böcker, möter sina läsare och låter barnen själva skapa och skriva.

25 april: Stockholms litteraturmässa (Stockholm)
Efter att ha gjort ett uppehåll under 2019 arrangeras Stockholms litteraturmässa igen. På Stockholms litteraturmässa presenterar fler än 50 förlag och tidskrifter sin utgivning, samtidigt som det pågår föreläsningar, samtal och framträdanden på flera av mässans scener.

25–26 april: Malmö seriefestival (Malmö)
Seriefestivalen intar återigen Malmö stadsbibliotek för att välkomna ca 1 700 besökare.


Maj

7–10 maj: Textival Litteraturfestival (Göteborg, Alingsås, Mollaryd)
Textival Litteraturfestival 2020 undersöker litteraturens relation till vår tids förändrade arbetsmarknad och hur synen på arbete i hemmet har förändrats. Tema: Var i helvete är mina pengar?

9 maj: Sigtuna Litteraturfestival (Sigtuna)
Sigtuna stad fylls med spännande möten mellan författare och läsare, litterära aktiviteter och god mat. Utöver samtal, föredrag och workshops kan du njuta av Sigtunas vackra miljöer, fina butiker och restauranger.

15–17 maj: Bok och Hav (Karlskrona) 
Karlskronas internationella litteraturfestival hölls första gången år 2017. I vackra lokaler möter poeter, filosofer, forskare och politiska aktivister allmänheten i givande samtal och debatter.

maj: The Book Lounge (Norrköping)
Sommaren 2019 gick startskottet för det nyskapande och kreativa litteratureventet The Book Lounge i Norrköping. Med ett flertal utställare och 350 besökare. En dag fylld med skratt, idéer, föreläsningar och utställare. Datum ännu okänt.

30–31 maj: Stockholms internationella seriefestival (Stockholm)
Som alltid kommer vi att leverera ett myllrande program om och med serier. Se fram emot svenska och internationella gäster, workshops, utställningar, bokreleaser, möten, Unga Seriefestivalen, och mycket mer!


Juni

juni: Anarkistiska Bokmässan (Stockholm)
Välkommen att delta i seminarier, paneldiskussioner, workshops och filmvisningar. Datum ännu okänt.

juni: Skillinge Seriefestival (Skillinge)
Med Sveriges främsta serietecknare på plats bjuds det på ett smockfullt schema. Träffa favoriterna eller lyssna på nya tecknare. Datum ännu okänt.


Juli

3–5 juli: SmåBUS (Småland)
SmåBUS är en internationella barnbokskonferensen i hjärtat av Småland. Mer information på Facebook.

4 juli: Litteraturfestival Glommen (Glommen-Falkenberg)
På Litteraturfestival i Glommens bygdegård kommer du att kunna träffa ett tjugotal författare inom olika genrer. Det blir litteratursamtal, signeringar och bokförsäljning.

2425 juli: Bokdagar i Dalsland (Åmål)
En festival där författare och läsare samlas för att dela med sig av det bästa inom bokbranschen. Bokdagar i Dalsland firar 20-årsjubileum 2020.


Augusti

22 augusti: Feelgoodfestivalen (Mariefred)
Inspirerande författarsamtal med över 20 författare på Gripsholms slott och värdshus. Du kan gå på skrivarskola, köpa böcker till specialpriser och tillbringa en härlig sommardag i vackra Mariefred!

augusti: Bokbordet Stockholm (Stockholm)
I samband med Stockholms Kulturfestival den 11–15 augusti brukar Världens längsta bokbord dukas upp på Drottninggatan i Stockholm. I år blir det 30-årsjubileum! Datum ännu okänt.


September

september: Kristianstads bokfestival (Kristianstad)
Bokfestivalen är ett av de mest besökta litterära arrangemangen i Skåne. Varje år presenteras ett 40-tal författare, präglade av aktualitet och ofta med fokus på någon särskild tematik. Datum ännu okänt.

september: Novellfest 2020 (Lund)
Sedan september 2015 arrangerar Litteraturhuset i Lund Novellfesten, en årligt återkommande novellfestival. Datum är ännu okänt.

2427 september: Bokmässan (Göteborg)
Nordens största kulturevenemang inom bokbranschen. Bokmässans teman 2020 är Digital kultur och LÄS! LÄS! LÄS! Sydafrika är hedersgäst och temaland. Vi finns som vanligt på plats!

2627 september: Crimetime (Göteborg)
Crimetime Göteborg är Sveriges största samlingsplats för spänninglitteraturens mästare och en mötespunkt för alla deckarälskare. För tredje året i rad håller Crimetime Göteborg till på Bokmässan.


Oktober

oktober: Läs-och Skrivfest (Askersund)
En inspirerande dag i Litteraturens tecken. Fokus för dagen är skrivandets hantverk. Datum ännu okänt.

oktober: Kiruna Bokfestival (Kiruna)
För att öka läslusten och intresset för böcker och litteratur bestämde sig 2013 Kiruna Stadsbibliotek och Kiruna Bokhandel för att göra en bokfestival tillsammans. Datum ännu okänt.

19–24 oktober: Vimmerby berättar (Vimmerby)
Den nya personliga litteraturfestivalen utanför storstaden. En blandning av internationella författare, kollegor, bokälskare och småländsk atmosfär.

oktober: LitterArt Gästabud (Nyköping)
Det bjuds in till en fullspäckad helg med konst och litteratur i Nyköping. Datum ännu okänt.

oktober: Västerås Litteraturfestival (Västerås)
En festival med det litterära samtalet i fokus. Samtal, utställare, författarsamtal, seminarium, författarscen och litterära godbitar för alla åldrar. Datum ännu okänt.

17 oktober: Mariefreds Litteraturfest (Mariefred)
Mariefreds Litteraturfest fyller 6 år i höst och är ett samarbete mellan Mariefreds Bokhandel, Mariefreds bibliotek, iMariefred.nu, Svenska Kyrkan, Strängnäs Humanistiska förening och Strängnäs Kommun m.fl. Här är även länken till Facebooksidan.

oktober: Bok & Bild (Luleå)
Konst- och litteraturfest som startade 1994. I år arrangeras den för 14:e gången. Datum ännu okänt.


November

november: Göteborg Seriefestival (Göteborg)
Göteborg seriefestival är Seriefrämjandets nya festival för tecknade serier i Göteborg. Festivalen bjuder på utställningar, scenprogram och workshops för barn och vuxna, med särskilt fokus på unga. Datum ännu okänt.

november: Svenska Deckarfestivalen (Sundsvall)
Under tre dagar bjuder man in till nervkittlande möten mellan författare, läsare och lyssnare. Flera av Sveriges främsta och mest lästa författare inom kriminal-, thriller-, och deckargenren deltar! Datum ännu okänt.

21 november: Halländsk Bokmässa (Kungsbacka)
Lördagen den 21 november 2020, äger Hallands alldeles egna bokmässa rum för sjunde året i rad, denna gång på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka.

13–14 november: Värmlands bokfestival (Karlstad)
Det här är festivalen för dig som gillar berättelser. Programmet innehåller allt från traditionell litteratur och föreläsningar till spelkultur, serier och praktiska workshops.

november: Kronobergs bokmässa (Växjö)
Kronobergs bokmässa är en mötesplats för författare och läsare. Efter 11 år har den blivit en självklarhet i Växjös kulturliv. Datum ännu okänt.

november: Stockholms internationella poesifestival (Stockholm)
Stockholms Internationella Poesifestival arrangerades 2019 på Konstakademien  av 10TAL. Några av vår tids mest intressanta poeter kom för att inspirera till fängslande uppläsningar och samtal. Datum ännu okänt.


December

 december: Lilla TellUs (Linköping)
År 2019 var det premiär för Lilla TellUs – en helt ny barnboksfestival på Linköpings stadsbibliotek. Festivalen är helt och hållet riktad mot barn, deras vuxna och alla som arbetar med barn i åldrarna 0–9 år. Datum ännu okänt.

5 december: TellUs, bok- och berättarmässa (Linköping)
TellUs är en mässa där berättelsen står i fokus. Det är alltså årets innerligaste mötesplats för berättelser.


TIPS!

Författarcentrum, Göteborgs Litteraturhus, Sverigeförfattarna och Akademibokhandeln lönar det sig att gå in och titta lite då och då, eftersom de anordnar olika aktiviteter inom bokbranschen. Forum för poesi och prosa organiserar evenemang på åtta olika orter i Västra Götalandsregionen under året. Några fler event som vi inte har nämnt hittar du eventuellt här.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält