Våra olika bokutformningar

Om du vill publicera en bok hos oss erbjuder vi dig flera olika sätt att utforma din bok på.

21.04.2021 · Linda Reumann Skapa bok

Läsupplevelsen av en bok är starkt beroende av bokens formgivning och utformning. Eftersom vi ofta får frågor om vilken bokutformning vi rekommenderar för en viss bok – från inbindningstyp till laminering av omslaget och val av papper – vill vi nu ta upp detta i vårt blogginlägg. Vi förklarar de olika komponenterna i en bok samt deras funktionella och estetiska betydelse, så att det blir lättare för dig att välja rätt för ditt eget bokprojekt.

Inbindningstyper

Mjukband, inbunden bok, spiralbunden bok eller häfte?

Varje inbindningstyp har sina för- och nackdelar. Medan en pocketbok passar perfekt i en ficka och därför också kallas för en pocketbok, innebär en inbunden bok att den är robustare, har bättre kvalitet och är dyrare att tillverka. Med vår prisberäknare kan du prova att ange olika bokutformningar, se tryckkostnaden samt vårt rekommenderade försäljningspris och på så sätt kontrollera hur dessa förändringar påverkar ditt honorar per exemplar.


Mjukband

Den klassiska pocketboken är praktisk, flexibel och robust. Omslaget utgörs av 250 g kartongpapper och man kan välja mellan matt, glansig eller strukturpräglad laminering.

För alla inbindningstypr kan du välja mellan tio olika format. Formatet bestämmer bokens storlek och bör väljas så att det passar till bokens innehåll. (Se längre ner angående format.)

Bindningstyp

Beroende på vilken inbindning du väljer till din bok binds boken på olika sätt. Mjukband limmas alltid, inbundna böcker kan däremot antingen limmas eller förses med trådbindning.

Limbindning

En robust limbindning används för alla våra mjukband och inbundna böcker (som inte har trådbindning) Vi använder två olika lim: Hotmelt eller PUR. Båda är veganska.


Inbunden bok

Den tidlösa och hållbara inbundna boken, finns med rak eller rund rygg samt med eller utan skyddsomslag. Det hårda omslaget utgörs av 400 gr kartong.

Bindningstyper

Limbindning

Vid en inbunden bok kan du också välja en limbindning, där arken hålls ihop i bindningen med ett lager lim.

Trådbindning

Inbundna böcker kan inte endast limmas utan kan även förses med en särskild stabil och högkvalitativ trådbindning, om så önskas. Detta är endast möjligt i samband med Premiumtryck.

Efalinpapper:
Efalin-papper används för inbundna böcker med skyddsomslag. Bokens omslag kascheras med ett efalin-papper, som finns i fem olika färger, och texten på omslaget kan bara tryckas i svart. Det är skyddsomslaget som uppfyller bokens estetiska och beskrivande text, istället för det kascherade omslaget. 
Du kan välja mellan följande fem färger:

Läsband:
Inbundna böcker med rund rygg och skyddsomslag får ett läsband anpassat till efalinpapprets färg. Inbundna böcker med rund rygg men utan skyddsomslag får alltid ett vitt läsband.

Kapitälband:
Inbundna böcker förses med ett svartvitt kapitälband som sluter luckan mellan bokens inlaga och rygg.

Flikar:
En inbunden bok kan förses med ett skyddsomslag. Detta viks runt bokens fram- och baksida och på så vis uppstår ”flikarna”. Flikarna förbinder skyddsomslaget med omslaget. På flikarna kan du t.ex. lägga till ett författarporträtt med beskrivning eller en kort sammanfattning.


Spiralbunden bok

Spiralbindning

Speciellt praktisk för t.ex. kokböcker och vetenskapliga verk. Omslaget utgörs av 250 g kartongpapper, vit metalltråd, upp till 400 sidor och man kan välja mellan matt, glansig eller strukturpräglad laminering. 

Bindningstyp

Spiralbindning lämpar sig speciellt bra för kokböcker och vetenskapliga böcker eftersom dessa böcker ligger ofta uppslagna.


Häfte

En broschyr med häftklamrar. Omslaget utgörs av 200 g papper, stabila häftklamrar, 4 till 48 sidor. Ett häfte lämpar sig därför särskilt väl för manuskript med få antal sidor.

Bindningstyp

Häftklammer

Häften förses med två stabila häftklamrar av metall.


Laminering

För mjukband, kascherade inbundna böcker, häften och spiralbundna böcker kan du välja mellan tre olika lamineringstyper: matt, glansig eller strukturpräglad yta. Lamineringen har stor betydelse för hur boken upplevs.

Den matta lamineringen skiner inte och väljs ofta för skönlitterära böcker.

Den glansiga lamineringen skiner, har en blank yta och används oftare för fackböcker.

Den strukturpräglade lamineringen skiner och har ett karakteristiskt mönster.

Pappersorter

Du kan välja mellan 4 olika papperssorter. Det går att trycka i färg på varje papperssort. När du väljer papper till boken kan du orientera dig efter hur innehållet i din bok läses. Långa skönlitterära texter återges bäst på krämfärgat papper, med en lägre kontrast mellan bakgrund och skrift. 

Vitt, 90g:

Krämfärgat, 90g:

Matt, vitt, 120g:

Högglans, vitt, 200g:

Detta papper lämpar sig speciellt bra till fackböcker.

Det är det klassiska pappret för t.ex. romaner, deckare och lyrik.

Passar för fotografier, helfärgade sidor eller bilder ihop med text särskilt bra.

Det perfekta valet när det gäller fotografier.

För miljöns skull trycker vi våra böcker på FSC®-certifierat papper. Detta innebär att för alla böcker som BoD producerar (oavsett om de är inbundna, pocketböcker eller häften) använder vi endast papper som har certifierats av FSC och som alltså kommer från ansvarsfullt skogsbruk. Du hittar mer information om hållbarhet i vår bloggartikel ”Vårt mål: bästa miljövänliga bokproduktionen”.

Vilka bokformat finns?

BoD erbjuder många olika utformningsmöjligheter för din bok. Du kan välja mellan tio olika bokformat. För att göra valet enklare informerar vi om vilka boktyper som passar till vilka format.

  • 12,0 cm x 19,0 cm är idealt för en liten pocketbok.
  • 13,5 cm x 21,5 cm är ett klassiskt format för en pocketbok.
  • 14,8 cm x 21,0 cm: idealt för en klassisk fackbok (storlek A5).
  • 15,5 cm x 22,0 cm: optimalt för en barn- eller ungdomsbok.
  • 17,0 cm x 17,0 cm: ett litet fyrkantigt format för originella fotoböcker.
  • 21,0 cm x 15,0 cm: optimalt för breda bilder.
  • 17,0 cm x 22,0 cm: idealt för kokböcker och fackböcker.
  • 19,0 cm x 27,0 cm: perfekt för bildböcker.
  • 21,0 cm x 21,0 cm: ett stort fyrkantigt format för originella fotoböcker.
  • 21,0 cm x 29,7 cm: perfekt för bildböcker i storformat (storlek A4).

Om du bestämt dig för en inbunden bok med skyddsomslag kan du välja alla storlekar upp till måtten 17,0 cm x 22,0 cm. Vill du trycka ett häfte (sidantalet 4–48) kan du välja mellan storlekarna A4 och A5.

Standard- och Premiumtryck

Om din bok innehåller färgsidor kan du välja mellan Standardtryck och Premiumtryck. Standardtrycket gör det möjligt för dig att producera sidor med och utan färger, i valfri kombination, till ett lägre pris. Alternativet Premiumtryck är relevant för spiralbundna böcker, häften och för böcker med matt 120 g-papper och högglanspapper i 200 g, eller om du lägger stor vikt vid klara färger. Vi rekommenderar premiumtryck för böcker med bilder och där högre tryckkvalitet är viktigt. I projektsträckan i myBoD väljer du tryckprocess.

Beskärningskant

Om du har bilder i ditt manuskript som du vill ska nå ut ända till papprets kant bör en beskärningskant på 5 millimeter läggas till på varje kant och sida. Placera bilden så att den sträcker sig utöver beskärningskanten, ända ut till papprets rand. En sida med formatet 12 x 19 cm har därmed måttet 13 x 20 cm med beskärningskant. Denna beskärningskant, som är på 5 mm, skärs bort i produktionen och bidrar till att bilder inte återges med vita ränder. Ange inte beskärningsmärken i din tryckförlaga.

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Kommentarer

  • Hej. Jag heter Inga-Lisa Nyström och bor i Söråker. Norr om Sundsvall. Jag har skrivit ett manus, en väninna har målat bilder till min text. De målade bilderna är gjorda i lösblad. Det är en barnbok.
    Min fråga är: vad är det billigaste och enklaste sätt att trycka upp manus och bilderna till en bok? Med måtten 15,5-22,0cm. Matt vitt papper och spiralbindning. Standardtryck. Hoppas jag får hjälp med detta.
    Med Vänlig hälsning
    2021-04-24
    Inga-Lisa Nyström.

    • Hej Inga-Lisa!

      För att kunna skapa ett bokprojekt med BoD så behöver man ha 2 tryckfärdiga PDF-filer. (Bilderna måste ni har scannat in så att de blir digitala och ”klistrat in” dem i inlagan.)
      Om du funderar på vad det kostar att trycka boken, vänligen använd vår prisberäknare på webbsidan: https://www.bod.se/forfattare/ge-ut-bok/prisberaknare.html
      Har du fler frågor, kontakta vår kundservice på info@bod.se

      Väliga hälsningar
      Linda / BoD

  • Hej! Jag har genom åren skrivit drygt 130 sånger. Jag har nu en önskan om att kunna göra ett spiral block. Hur går det till?

    • Hej!
      För att skapa en bok med BoD måste man ha 2 tryckfärdiga PDF-filer: en för inlagan och en för omslaget.
      Vi har färdiga Word-formatmallat och även mallar för omslag som man kan använda sig av.
      Man registrerar sig och bearbetar sina bokprojekt i vårt online-verktyg myBoD.
      Kontakta vänligen vår kundservice för mer information via e-post: info@bod.se

      Vänliga hälsningar
      Linda / BoD

  • Hej!
    Jag har börjat skriva text och även lagt in bilder, men bilderna hamnar lite var stans, ibland mitt i texten. Jag känner att jag skulle behöva några handfasta råd, kanske också marginaler.
    Vänliga hälsningar Ancy

    • Hej!
      Om du behöver hjälp med design av din inlaga och foton, ber jag dig vänligen att kontakta vår kundservice per telefon 08-502 56 600 eller via e-post under info@bod.se

      Med vänlig hälsning Linda/BoD

  • Hej!
    Jag överväger att publicera min bok i mjukband, men vill gärna ha flikar ändå. Går det, eller måste man publicera boken som inbunden och välja att ha ett skyddsomslag?

    Med vänlig hälsning,
    Martin

    • Hej!
      Om du vill ha flikar, måste du välja att publicera boken som inbunden bok med skyddsomslag.

      Med vänlig hälsning Linda/BoD

  • Hej!
    Jag är snart klar med min släktberättelse som jag skrivit på ca. 350 A4-sidor. Boken skall bara till mina släktingar, inte publiceras. Min fråga är vilken typ av tryckning bör användas? Samtliga bilder är i TIF-format, några av bilderna är i färg, övriga svart/vita. Eftersom jag skrivit på A4-sidor, har jag själv funderat på spiralbindning eftersom den bildningen är lätt att hantera när man läser den.
    Egentligen hade jag tänkt en inbunden bok, vilket bokformat skulle då passa med så många sidor?
    Med vänlig hälsning
    EvaB

  • Hej!

    Jag heter Anna och sitter med ett färdigt barnboksmanus på cirka 5000 ord. Boken innehåller illustrationer på ungefär varannan sida och målgruppen är barn 6 – 10 år. Vilket format skulle du rekommendera mig för denna typ av bok? Önskar även tips på typsnitt samt storlek på detta.

    Stort tack 🙂

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält