Skrivkramp? Nej tack!

Vi ger dig tips på hur du kan bli av med din skrivkramp.

08.06.2021 · Linda Reumann Skriva

Skrivandet går inte lika bra varje dag och det är okej. Men när det går dagar, veckor eller kanske månader utan att du får något skrivet, då har du fått ”skrivkramp”.

När du först började skriva ditt manuskript var du så full av idéer. Nu har du satt dig bekvämt framför datorn med en kopp kaffe för att fortsätta skriva på din bok. Men nu stirrar du på den nästan tomma skärmen och kan inte riktigt komma igång med skrivandet. Du kanske har en intrig, en händelse, en idé i åtanke, men du kan bara inte sätta ord på den. Ju längre du sitter och kämpar för att hitta ord, desto värre blir det. Du börjar tvivla på dig själv.

Bara ordet ”skrivkramp” låter hemskt – som om din arm eller din hand krampar och fysiskt inte kan skriva! Som väl är, är det vanligare att krampen är av mental natur, och då finns det hjälp att få. Ofta kan du faktiskt hjälpa dig själv att övervinna skrivkrampen.

Här får du tips på hur du steg för steg kan bli en skrivande människa igen:

Fundera på vilka av tipsen som funkar för dig!

  1. Sittfläsk och rutiner
  2. Prioritera skrivtid
  3. Ändra omgivning och ljud
  4. Pomodoro-metoden
  5. Rimliga mål
  6. Belöning

1. Sittfläsk och rutiner

Det är ett sorgligt faktum att den författare som väntar på att inspirationen ska slå till, kan få vänta väldigt länge innan romanen är skriven. Sittfläsk slår nämligen inspiration alla dagar i veckan!

Skaffa dig en skrivrutin. Hur just din rutin ska se ut, beror på din livssituation och på din personlighet. Försök att vara realistisk och analysera dig själv en aning när du skapar din skrivrutin. Den som har dåligt morgonhumör ska inte ställa väckarklockan på fem för att skriva, medan det funkar utmärkt för en morgonmänniska.

Bestäm hur mycket tid du vill lägga på ditt skrivande, fundera på när på dagen du är som mest kreativ och vad som passar med din övriga livssituation. Om du har bestämt att skriva en timme per dag, så sitt kvar och gör det. Här är sittfläsk, den där tyngden som får dig att sitta kvar vid ditt skrivprojekt, lösenordet.

2. Prioritera skrivtid

Lägg varken tandläkartiden eller joggingturen på din avsatta skrivtid. Både tänder och motion är viktiga grejer, men de ska inte planeras in när du har bestämt dig för att skriva.

Låt dig inte distraheras när du skriver. Se till att alla runt dig vet att du arbetar och inte vill bli störd. Stäng av alla pushnotiser från nyhetssajter, och meddelanden från sociala medier och stäng framförallt av plinget till mejlboxen.

3. Ändra omgivning och ljud

Att ändra skrivplats eller ort kan göra en stor skillnad. Om du prövar att skriva på ett café, en flygplats, vid vattnet så kommer du säkert på andra nya tankar. Att ta en promenad i skogen eller lyssna på musik kan ge dig idéer och inspiration. Vi rekommenderar Noisli om du vill komponera dina egna bakgrundsljud.

4. Pomodoro-metoden

Om det känns extra trögt att komma igång, kan du lura igång dig själv med den så kallade pomodoro-metoden. Ställ ett tidur på 25 minuter och skriv järnet tills det ringer. Då unnar du dig fem minuters paus – titta ut genom fönstret, ställ dig upp, gå på toa eller drick ett glas vatten. Sedan kör du en 25-minutare till och när du gjort detta fyra gånger, kan du ta en längre paus. Oftast räcker det med en enda pomodor-enhet för att komma igång.

Och du, det är inte ens viktigt vad du skriver när du tar dig ur en skrivsvacka, bara du skriver. Skriv precis vad som helst, till exempel ”idag skiner solen, idag skiner solen, idag skiner solen” ända tills det dyker upp en annan tanke i huvudet, då skriver du ner den och så är du igång! Stryka, ta bort och ändra kan du göra senare.

5. Rimliga mål

De flesta skulle hålla med om att det är orimligt att sträva efter att skriva en bästsäljande trilogi, om man aldrig skrivit skönlitterärt förr. Ge dig själv istället delmål, som du kan ro iland. En novellsamling kan kännas rimligare än den där trilogin, eller hur? Att skriva en novell i månaden, kan vara ett realistiskt delmål och då är det inte långt till att under det närmaste året få ihop tio riktigt bra noveller.

6. Belöning

En belöning fungerar som en positiv förstärkning och det hjälper till att etablera dina nya skrivrutiner. Hur just din belöning ska se ut, vet du bäst själv. Skriv en lista på vilka belöningar du vill ge dig själv redan idag. Kanske en kopp extremt gott kaffe, när du skrivit en timme? Eller en croissant med hallonsylt till frukost om du gick upp extra tidigt? Eller ett par nya skor när du klarat av ett delmål? När du är klar med ditt projekt, kanske det är dags för bubbel?

Bocka av dina stora och små belöningar och se hur du närmar dig ditt mål: din egen bok! 


Nu när vet du hur du kan du trixa dig ur nästa skrivsvacka, finns det inget som hindrar dig längre – sätt i gång och skriv på ditt drömprojekt!

LYCKA TILL!

Författare

Carina Middendorf

Carina Middendorf älskar att läsa – och att skriva! Hon läser i princip alla genrer, men undviker science fiction och dystopier. Sedan hösten 2020 skriver hon på bloggen, bland annat om BoD:s författare där hon försöker klura ut vad de har för drivkrafter i sitt skrivande.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält