Skapa och göra din egen bok, steg för steg

Vill du göra din egen bok och funderar på hur du ska starta ditt bokprojekt och ge ut din bok? Vi hjälper dig.

1. Hitta din genre och ditt speciella ämne eller tema

Det allra första steget i processen att skriva en bok är att få grepp om det ämne du vill skriva om. Du kan börja med att ställa följande frågor för att få en bättre uppfattning: Vilken genre vill jag skriva i? I vilken tid och i vilken miljö kommer min berättelse att utspela sig i? Vad är den röda tråden i min berättelse? Vilka karaktärer kommer att dyka upp? Hur pratar de med varandra? Kanske ska jag ha med dialoger? Vilka är intrigerna och sidokonflikterna? Har jag en lämplig titel för min bok, samt undertitel? Vill jag ge ut boken i mitt eget namn eller hellre under en pseudonym? Vilka är mina läsare? Vem är min målgrupp? Beroende på i vilken genre du skapar din bok, så finns det olika relevanta frågor.

Om du skriver en fackbok bör du fokusera på att välja ut den information du vill förmedla och vid behov skaffa rättigheter till grafiska illustrationer, bilder, citat eller annat källmaterial. Dessutom är det viktigt att skapa en övergripande struktur med kapitel och underkapitel och att tänka på hur du bäst förmedlar dina kunskaper till dina framtida läsare.

Om du vill skriva en skönlitterär roman, till exempel en spänningsroman, är det viktigare att skriva och arbeta med en synopsis eller plot för ditt manus.

2. Sätt ord på din idé eller ditt ämne

När du har identifierat ditt ämne kommer du till den egentliga skrivfasen. Om du har börjat skriva kommer du snart att upptäcka att din berättelse kan få ett eget liv. Det kan hända att den intrig som du har tänkt på i början inte alls är meningsfull senare i skrivprocessen. Om du skriver en fackbok kan du också behöva justera din övergripande plan under skrivprocessen. Din text är en dynamisk enhet, så var öppen med din plan och ha modet att ändra och byta kurs på vägen. Du hittar fler tips om skrivprocessen här. Följ även gärna de råd som skrivarcoachen Jeanette Niemi ger på vår blogg här.

3. Övertyga läsaren med en professionell text

När du har skrivit den första versionen av ditt manuskript är en viktig del av textarbetet att få andra att läsa igenom den. Oavsett inom vilken genre du skriver, bör du få andra ögon att läsa igenom din text eftersom det är lätt att stirra sig blind på sin egen text. En viktig del av publiceringen hos ett traditionellt förlag ligger i denna läsning av texten. Att låta en professionell redaktör och korrekturläsare arbeta med din text ger en mycket bättre slutprodukt.

När du skapar din bok med BoD erbjuder vi olika författartjänster som t.ex. professionell språkgranskning och korrekturläsning av ditt manuskript. Du kan beställa exakt den tjänst som passar ditt manuskript. Vi skickar en offert till dig, och våra lektörer granskar din text.

4. Vilken produkt passar bäst för mitt bokprojekt?

För att skapa ett bokprojekt med BoD måste du först tänka på vilken utav våra tjänster som passar dig. Vi har olika tjänster att erbjuda beroende på om du endast vill trycka en bok eller om du även vill publicera din bok. För din bokutgivning i bokhandeln kan du välja mellan våra två olika publiceringspaket: BoD Classic och BoD Comfort . Det är ett års avtalstid som gäller och det förnyas varje år automatiskt med ett år i taget, om du inte säger upp det 3 månader innan förnyelsedatum. Det uppstår då inga extrakostnader. Det ingår försäljning av tryckt bok och e-bok i bägge utgivningstjänster och du bestämmer själv försäljningspriset på din bok och på så vis även ditt författarhonorar.

Med prisberäknaren kan du räkna ut vad boken kostar, om du beställer exemplar för eget bruk, och även försäljningspris samt önskat honorar för din bok. I prisberäknaren anger/väljer du den utformning du önskar för din bok, för att få fram tryckkostnaden. Under ”Pris liten upplaga” ser du tryckkostnaden vid beställning av en egen liten upplaga.

BoD Classic rekommenderas om du vill ha en enkel och snabb självpublicering i bokhandeln: det första steget är att registrera dig i vårt online-verktyg myBoD. I myBoD kan du skapa, bearbeta och administrera dina bokprojekt och följa försäljningen av din bok. Här gör du även dina egna bokbeställningar. Man skapar ett eget konto i myBoD genom att ange sin e-postadress och lösenord. För att skapa ett nytt bokprojekt i myBoD klickar du på ”Nytt bokprojekt” högst upp på startsidan. Därefter väljer du en passande produkt/tjänst och fyller i alla uppgifter angående ditt bokprojekt och laddar upp dina PDF-filer. Du följer alla steg och slutför ditt bokprojekt online. Det är enkelt att genomföra projektet, men vi har gett dig lite extra stöd genom en hjälpguide med tips och råd för att komma igång och göra din bok klar online. 

Om du väljer BoD Comfort i stället, vilket är det smidigare alternativet, får du också en personlig projektrådgivare som hjälper dig genom de olika stegen i ditt bokprojekt. Med BoD Comfort kan du antingen skicka oss PDF-filerna per e-post eller ladda upp dem via ditt myBoD-konto – din projektrådgivare kontrollerar sedan filerna innan boken trycks. Vi trycker och skickar ett visningsexemplar av din bok till dig för att du ska kunna ge ditt godkännande. När du godkänner visningsexemplaret publiceras din bok och du får en startupplaga på fem exemplar av den tryckta boken. Genom vår tjänst Paket ideal är det ännu enklare att skapa en egen bok. Här kombinerar vi BoD Comfort med två av våra författartjänster: Design av inlaga basic och Omslagsdesign premium, för att skapa det perfekta paketet för din bok.

Slutligen finns BoD Fun, en ren trycktjänst online för dig som vill skapa en bok enbart för privat bruk. Här kan du skapa din bok gratis i myBoD. Det är först när den är klar och du beställer en liten upplaga som du betalar tryckkostnaden för de exemplar du beställer samt fraktkostnaden.

5. Ge din bok ett estetiskt och modernt utseende

Vill du ha inbunden bok eller en bok med mjukband? Vilket format ska boken ha? Vilken typ av bindning passar? Allt detta och mycket mer är upp till dig som författare att bestämma. Du kan göra din bok precis som du vill ha den. För att veta vilka möjligheter och alternativ vi erbjuder gällande bokutformning hittar du mer information och bilder i vårt blogginlägg. Du hittar också mer viktig information om hur du bör skapa din inlaga, om tryckortssidan, våra olika tryckförfaranden samt bilder & grafik här.

Vi rekommenderar att du gör den tryckta boken tillsammans med en e-bok. För det första ingår e-boken i priset om du väljer BoD Classic och BoD Comfort och för det andra tar vi hand om att konvertera dina PDF-filer till de vanliga e-boksvarianterna så att din e-bok kan läsas på alla relevanta e-boksläsare, läsplattor och datorer. Om du vill skapa din bok enbart som e-bok kan du göra det med hjälp av vårt verktyg easyEditor som du finner i myBoD. Antingen skriver du in din text direkt eller importerar ditt Word-dokument eller ePub-fil. Tack vare den intuitiva designen av easyEditor och easyCover – verktyget för omslagsutformning – kan du skapa din e-bok på några minuter.

För att skapa ditt bokprojekt med Fun, Classic eller Comfort krävs det att 2 tryckfärdiga PDF-filer skapas, d.v.s. en inlaga och ett omslag anpassade i rätt format.

5.1. Design av inlaga

Det finns olika sätt att skapa en inlaga på, och du behöver inte nödvändigtvis ha ett professionellt program för att göra det. Inlagan kan skapas i Microsoft Word. Det är däremot svårare att skapa ett omslag i Word, eftersom det är ett ordbehandlingsprogram och inget grafiskt program. På vår webbsida hittar du gratis Word-formatmallar i våra 10 olika format samt tips och råd om hur du skapar din inlaga. När du bearbetar ditt bokprojekt i myBoD laddar du upp färdiga PDF-filer direkt. Du kan även anlita våra författartjänster för att skapa din inlaga. Du kan välja mellan tjänsterna Design av inlaga Basic och Premium. Design av inlaga Basic är lämpligt för ren text med enkla kapitelindelningar, till exempel en roman eller novellsamling. Vår tjänst Design av inlaga Premium är ett självklart val för avancerade bokprojekt såsom komplexa fackböcker, poesi eller specialdesignade barnböcker. Du kan läsa mer och beställa tjänsterna här.

5.2. Design av omslag

När du som författare för första gången skapar/gör en egen bok har du kanske bara en vag uppfattning om hur omslaget till din bok ska se ut. Omslaget är dock det första dina läsare ser och därför en mycket viktig del av din bok. En stor del av bokförsäljningen sker på nätet. Dina läsare står förmodligen inte med din bok i handen för att bläddra runt och läsa baksidestexten. Därför är det viktigt att ha ett attraktivt omslag för att locka läsaren till köp. Bokens omslag måste vara anpassad till inlagan. Därför rekommenderar vi att du först börjar med omslaget när inlagan är färdig. På BoD har vi också olika tjänster som hjälper dig att skapa det bästa omslaget för din bok. Våra författartjänster erbjuder dig omslagsdesign av olika slag.  Vet du redan ungefär hur ditt omslag bör se ut och du vill ha ett eget individuellt omslag för din bok, kan vi skapa det för dig med Omslagsdesign Premium-tjänsten.  

Om du skapar din bok i myBoD kan du även använda vårt verktyg easyCOVER för omslaget. Här kan du välja bland flera olika gratis omslagsmallar samt olika färgalternativ. Du kan ladda upp egna foton eller bilder och skriva dit text, för att så skapa ett personligt omslag med de rätta måtten.

Om du skapar ditt omslag själv är det viktigt att använda BoD:s omslagsberäknare. Omslagets mått beräknas utifrån bokens format, utformning, papperssort och antalet sidor i boken.

Här kan du läsa om mer viktig information som du bör ha i åtanke gällande omslaget.

6. Publicering – alla tjänster under ett tak

Det sista steget i processen för att skapa en bok, är själva publiceringen. BoD är en partner med full service för alla egenutgivare, oberoende författare och förlag. Du kan använda dig av BoD:s tjänster om du bara vill göra/trycka en bok för eget bruk eller om du också vill ge ut din bok och sälja den i bokhandeln. BoD specialiserar sig på tryck enligt print-on-demand processen, försäljning och distribution och kan därför erbjuda dig alla de tjänster du behöver för professionell bokutgivning.

Om du har valt BoD Comfort, kanske i kombination med en eller flera författartjänster, tar vi också hand om de sista stegen i publiceringsprocessen. Dina färdiga bokfiler förbereds för tryckning, vilket innebär att två tryckfärdiga PDF-filer måste skapas för din bok.  När de digitala tryckfilerna är klara trycker vi det första visningsexemplaret av din bok så att du kan granska det. När du har godkänt visningsexemplaret släpper vi boken för publicering i bokhandeln.

7. Din boks väg till läsaren

När du har gått igenom hela processen och äntligen har din bok i handen är det ett stort ögonblick. Du har gjort mycket arbete och gått igenom en spännande process. Din bok har blivit verklighet!

Om du väljer att skapa din bok med BoD har du fördelen att du inte behöver ta hand om katalogisering i bokhandelns beställningssystem, försäljning eller leverans till läsarna – BoD tar hand om allt detta åt dig. Vi skickar vidare metadata och all information om din bok till våra samarbetspartner och på så sätt gör din bok tillgänglig för bokhandeln och nätbokhandeln både i Sverige och internationellt – både den tryckta boken och e-boken. När läsaren beställer din bok i bokhandeln ser vi till att boken trycks och skickas till kunden. Vi skickar även pliktexemplar till universitetsbiblioteken och ett exemplar till BTJ. 

När din bok väl är publicerad kan du naturligtvis också beställa små upplagor för eget bruk när du vill. Du kan följa försäljningsstatistiken för din bok direkt i ditt myBoD-konto och fokusera på marknadsföringen – och på att skapa din nästa bok.

Besök gärna vår YouTube-kanal där vi t.ex. har en video som förklarar lite hur BoD fungerar.

Vi önskar dig lycka till med ditt bokprojekt!

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Kommentarer

 • hej

  jag hittar inte er mall för själva texten jag skall skriva.? Jag börjar från noll nu och kan inte bestämma titel omslag mm innan huvudtexten är klar. Hur laddar man in bilder och illustrationer i min text som skall arbetas fram nu?

 • Jag har skrivit en bokserie för barn 0-6 år med illustrationer, jag hittar ingen eller mycket lite info om att trycka barnböcker.
  Ex hur jag laddar upp bilderna, text storlek etc

  • Hej!
   Det är lite att tänka på när man vill ha med bilder i inlagan så kontakta vår kundservice, de kan förklara för dig.

   Vänliga hälsningar
   Linda/BoD

 • Jag har köpt omslag, collection. När jag kolla omslaget stod mitt namn och bokens titel där. När jag sen förhandsgranskade var det inget namn eller titel.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält